Curia adviseert over de eerste Social Impact Bond in Vlaanderen

 
13a8b60e-1f20-11e9-aa6b-cec635eb137c_web_scale_0.0698561_0.0698561__.jpg

Curia adviseert over de eerste Social Impact Bond in Vlaanderen. Social Impact Bonds zijn een nieuwe, innovatieve manier om met geld van private investeerders maatschappelijke problemen aan te pakken. In de eerste Vlaamse Social Impact Bond worden 370 jongeren zonder hoger diploma in Antwerpen opgeleid tot webontwikkelaar, een knelpuntberoep, in een samenwerking tussen Impact Capital, BeCode en VDAB

Piet Colruyt (49) is de neef van Jef Colruyt, de algemeen directeur en mede-eigenaar van de grootste supermarktketen van België. Met zijn vennootschap Impact Capital investeert Piet in projecten die maatschappelijke problemen oplossen.

Zijn nieuwste investering is een primeur voor Vlaanderen: via een zogenaamde ‘Social Impact Bond’ wordt hij door de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) aangesteld om de jeugdwerkloosheid in de stad Antwerpen te verkleinen. Die jeugdwerkloosheid is een zeer groot probleem. 24% van de jongeren onder de 25 jaar in de stad Antwerpen is werkloos. In heel Vlaanderen is dat ‘maar’ 14%.

Piet Colruyt trekt 1 miljoen euro uit om in de komende vijf jaar 270 werkloze Antwerpse jongeren zonder hoger diploma een opleiding te geven tot informaticus. Dat is één van de grootste knelpuntberoepen van Vlaanderen. De opleiding duurt negen maanden, waarvan twee maanden stage. De lessen vinden plaats in het gebouw The Beacon in de Sint-Pietersvliet in Antwerpen.

De eerste negen jongeren zijn in december met een opleiding gestart. “Ik wil iets doen aan het leed in de maatschappij”, zegt Piet Colruyt. “Niet alle grote maatschappelijke problemen moeten door de overheid worden aangepakt. Als dit project werkt, verdien ik er ook iets aan. Het is dus een win-winsituatie voor iedereen.”

Colruyt krijgt fiks rendement

Het bedrijf van Piet Colruyt betaalt de informaticaopleiding van de jongeren volledig uit eigen zak. Alleen als de jongeren na de opleiding aan een job geraken, krijgt zijn bedrijf het geld terug, plus een rendement. Dat rendement varieert van 2% tot 9%. De winst hangt af van hoe duurzaam de job van de jongere is (vast contract of niet) en hoe kwetsbaar het profiel van de jongere was.

Colruyt mag dan wel de geldschieter zijn, hij is niet van plan om zelf als leraar voor de klas te gaan staan. Die taak laat hij over aan het bedrijf BeCode, dat de jongeren met het geld van Colruyts bedrijf zal opleiden. “Wij hebben in Brussel nu al tweehonderd jongeren en andere werklozen met een moeilijk profiel opgeleid tot informaticus”, zegt Karen Boers, algemeen directeur van BeCode. “80% daarvan geraakt na de opleiding aan een vaste job.”

Het is de eerste keer dat BeCode in Vlaanderen werkloze jongeren zal opleiden. “Wij kijken niet naar het verleden van de jongeren. Om aan deze opleiding te beginnen moeten ze geen diploma en geen voorkennis hebben”, zegt Karen Boers. “De jongeren leren in deze opleiding niet alleen websites bouwen, maar zullen ook applicaties voor de smartphone leren maken en werken aan hun zogenaamde ‘soft skills’, zoals communiceren en zichzelf promoten bij anderen.”

“Overheid is een drempel”

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB, benadrukt dat zijn organisatie ook opleidingen blijft aanbieden aan werkloze jongeren: “Maar voor veel jongeren is aankloppen bij een overheidsorganisatie als VDAB een te hoge drempel. Daarom lanceren we dit nieuwe initiatief.”

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) beschouwt dit als een proefproject. “Als we hier goede resultaten boeken, kunnen we deze aanpak uitbreiden naar opleidingen voor andere knelpuntberoepen en naar andere steden”, zegt Muyters.